De Praatmaat Groep
Schisis

Schisis
Schisis

Heeft je kind moeite met praten of verstaanbaar spreken door een schisis? De Praatmaat Groep is het expertisecentrum voor het signaleren, onderzoeken en behandelen van spraak-, taal- en slikproblemen bij kinderen met een schisis. Meld u aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij een praktijk bij u in de buurt.

<p><strong>Kindvriendelijke aanpak</strong> met een behandelplan op maat.</p>

Kindvriendelijke aanpak met een behandelplan op maat.

<p>De behandeling wordt <strong>100% vergoed</strong>. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.</p>

De behandeling wordt 100% vergoed. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

<p><strong>Integrale benadering</strong> waarbij zowel uw kind als u als ouder centraal staan.</p>

Integrale benadering waarbij zowel uw kind als u als ouder centraal staan.

Wat is schisis?
Wat is schisis?

Wat is schisis?

Schisis is een aangeboren aandoening waarbij er een spleet zit in de lip, het gehemelte of beide. In de volksmond wordt dit ook wel een “hazenlip” genoemd. Schisis ontstaat in de eerste weken van de zwangerschap, wanneer delen van het gezicht zich niet volledig sluiten.

Er zijn verschillende vormen van schisis:

  • Lipschisis: een spleet in de bovenlip

  • Gehemelteschisis: een opening in het harde of zachte gehemelte

  • Combinatie van beide

Kinderen met schisis kunnen moeite hebben met drinken, slikken, spraak en het goed afsluiten van de mond- en neusholte. Ook kunnen ze minder goed verstaanbaar zijn doordat klanken ā€˜door de neus’ klinken of moeilijk gevormd worden.

Hoe herken ik een schisis bij mijn kind?

Een schisis is meestal direct na de geboorte zichtbaar, maar soms wordt het pas later ontdekt. Je herkent een schisis aan:

  • Een zichtbare spleet in de bovenlip – dit kan aan ƩƩn of beide kanten zitten.

  • Een opening in het gehemelte – vaak te zien als een spleet in het harde of zachte gehemelte (binnenin de mond).

  • Moeite met drinken of zuigen – baby’s met gehemelteschisis kunnen vacuüm maken lastig vinden.

  • Spraakproblemen – klanken kunnen nasaal (door de neus) klinken of lastig te vormen zijn.

  • Terugkerende oorontstekingen of gehoorproblemen – door verminderde drukregulatie in het middenoor.

  • Problemen met het gebit – bijvoorbeeld scheve tanden of ontbrekende tanden rond de spleet.

Een lipspleet wordt meestal direct opgemerkt bij de geboorte. Een gehemeltespleet kan subtieler zijn en pas later opvallen, bijvoorbeeld door drinkproblemen of een afwijkende spraakontwikkeling.

Gevolgen van een schisis
Gevolgen van een schisis

Gevolgen van een schisis

Een schisis kan invloed hebben op meerdere gebieden in de ontwikkeling van een kind, vooral als het gaat om eten, praten en horen. De ernst en aard van de gevolgen verschillen per kind en hangen af van de grootte en plaats van de spleet.

Veelvoorkomende gevolgen van een schisis zijn:

  • Voedingsproblemen: baby’s met een gehemeltespleet kunnen moeite hebben met zuigen en drinken, doordat het vacuüm in de mond ontbreekt.
  • Spraakproblemen: klanken kunnen nasaal (door de neus) klinken of moeilijk gevormd worden, waardoor kinderen minder goed verstaanbaar zijn.
  • Vertraagde spraak- en taalontwikkeling: door de fysieke belemmeringen en verminderde verstaanbaarheid kan de taalontwikkeling trager verlopen.
  • Oorproblemen: door de bouw van het gehemelte kunnen kinderen vaker oorontstekingen of vocht achter het trommelvlies hebben, wat tijdelijk gehoorverlies kan veroorzaken.
  • Psychosociale gevolgen: kinderen kunnen zich onzeker voelen over hun uiterlijk of spraak, vooral op latere leeftijd.
Onderzoek en behandeling van een schisis
Onderzoek en behandeling van een schisis

Onderzoek en behandeling van een schisis

Bij kinderen met een schisis richt logopedisch onderzoek zich op de spraak, taal, mondmotoriek, slik en soms het gehoor. Er wordt onder andere gekeken naar hoe goed klanken worden gevormd, of er sprake is van nasaliteit (klanken door de neus) en of uw kind goed kan eten en drinken.

Op basis van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld dat past bij de leeftijd en ontwikkeling van uw kind. In de behandeling wordt gewerkt aan:

  • Het verbeteren van de verstaanbaarheid
  • Het aanleren van correcte klankproductie
  • Het ondersteunen van de spraak- en taalontwikkeling
  • Eventueel sliktraining of eetadviezen

De logopedist werkt nauw samen met andere professionals binnen een schisisteam, zoals de kaakchirurg, kno-arts en orthodontist. Zo krijgt uw kind de best mogelijke, geĆÆntegreerde zorg.

Een logopediepraktijk van de Praatmaat Groep is altijd dichtbij
Een logopediepraktijk van de Praatmaat Groep is altijd dichtbij

Een logopediepraktijk van de Praatmaat Groep is altijd dichtbij

Het is ontzettend belangrijk om in jouw buurt toegang te hebben tot gespecialiseerde zorg, zeker als het gaat om je kind. Daarom vind je een logopediepraktijk van De Praatmaat Groep altijd dichtbij. We hebben praktijken door heel Nederland en zijn gevestigd in onder andere medische centra, scholen (BO, SO, VSO, BSO) en tandartspraktijken. We werken nauw samen met deze partijen en andere zorgverleners, waaronder huisartsen, psychologen, kinderartsen, KNO-artsen, neurologen, audiologische centra, academische ziekenhuizen, de GGZ en de GGD.

Voordelen van onze multidisciplinaire samenwerking

Onze nauwe samenwerking met diverse soorten instanties, medici, ziekenhuizen en centra, biedt meerdere voordelen voor jou en je kind:

  • Optimale zorg doordat er verder wordt gekeken dan ƩƩn (eigen) vakgebied
  • Een completer advies en betere oplossingen/handvatten (holistische aanpak)
  • Korte communicatielijnen en hierdoor sneller de juiste zorg op de juiste plek (snellere doorverwijzing indien nodig)
Kindvriendelijke aanpak op maat
Kindvriendelijke aanpak op maat
Kindvriendelijke aanpak op maat

Kindvriendelijke aanpak op maat

Bij De Praatmaat Groep staat je kind centraal en wordt de behandeling afgestemd op jouw kind in samenspraak met jou als ouder. Dit zorgt ervoor dat we met een behandelplan op maat komen voor jouw kind, waardoor hij of zij altijd de beste zorg krijgt. Onze aanpak is zowel qua inhoud als qua doelmatigheid kindvriendelijk.

Leuk en boeiend voor je kind

Onze behandelingen zijn niet alleen effectief, maar we streven er ook naar om elke sessie zo boeiend en zo leuk mogelijk te maken. We sluiten de behandeling aan bij de interesses en belevingswereld van je kind. Hierdoor zal hij of zij zich begrepen en betrokken voelen, wat bijdraagt aan een positieve en effectieve behandelervaring.

Doelmatige, resultaatgerichte behandeling

Bij De Praatmaat Groep waarborgen we een laag behandelgemiddelde. Dit betekent dat je kind niet in een eindeloos lang traject terecht zal komen. In plaats daarvan bieden we een doeltreffende behandeling waarbij je kind daadwerkelijk geholpen wordt met een efficiƫnte aanpak. We hebben onder andere een hoge PREM-score (patiƫnttevredenheid) en sterke banden met zorgverzekeraars opgebouwd. Dit resulteert in een 100% vergoeding van onze behandeling door alle verzekeraars vanuit de basisverzekering.

De Praatmaat Groep
Wie zijn wij?

Ons team van deskundige en betrokken logopedisten staat klaar om u en uw kind te ondersteunen. Bij De Praatmaat Groep combineren we kennis, ervaring en persoonlijke aandacht om de best mogelijke zorg te bieden. Onze medewerkers volgen voortdurend na- en bijscholing en blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de logopedie. Zo kunnen we u altijd de beste behandeling aanbieden, afgestemd op uw hulpvraag. Maak kennis met ons team en ontdek hoe we u kunnen helpen.

Over de Praatmaat Groep
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Danisha
Danisha
"Bij De Praatmaatgroep werk ik in een fijn, gezellig en betrokken team. De collega’s, regiocoƶrdinatoren en de praktijkhouder ondersteunen mij in mijn professionele groei. Er is ruimte om mij verder te ontwikkelen door cursussen en scholingen. Er altijd iemand binnen het team met specifieke expertise waar ik terecht kan als ik vastloop."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Sylvia
Sylvia
"Een van de fijne dingen aan werken bij de praatmaatgroep is de vrijheid die je hebt binnen het werk. Daarnaast is er sprake van een gezellige werksfeer. Iedereen staat altijd voor elkaar! We zien elkaar regelmatig bij cursussen, werkcafƩs, de kwaliteitskring en regio-uitjes!"
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Anita
Anita
"De Praatmaat Groep zorgt er voor dat ik de logopedist kan zijn die ik wil zijn. Zij kijken met jou mee wat jij nodig hebt zodat je je met cursussen (gespecialiseerd) kan ontwikkelen. Daarnaast is er een fijne en gezellige werksfeer bij de Praatmaat Groep. Dat zorgt er voor dat ik met veel plezier naar mijn werk ga en onderdeel ben van een gezellig team!"
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Marije
Marije
"Bij De Praatmaat Groep werk ik in een fijn en collegiaal team, waar samenwerking en ontwikkeling centraal staan. Ik kan altijd bij mijn collega’s terecht voor overleg en steun. Daarnaast kan ik mezelf verder ontwikkelen door cursussen en trainingen te volgen en te geven."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Bernice
Bernice
"De Praatmaat Groep biedt een werkomgeving waarin een fijne werksfeer, persoonlijke groei en samenwerking voorop staan. De open communicatie binnen het team zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord voelt."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Iris
Iris
"Werken bij De Praatmaat Groep voelt voor mij als werken in een hecht en betrokken team, waar je echt jezelf kunt zijn. Er is altijd ruimte om te overleggen, te sparren of gewoon even gezellig bij te praten. Ik haal veel energie uit de fijne sfeer, de leuke uitjes en de vriendschappen die ik hier heb opgebouwd. Dat zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Amy
Amy
"Werken bij De Praatmaat Groep betekent voor mij werken in een gezellige werksfeer. Ik kan altijd bij collega's terecht. Daarnaast zijn er verschillende cursussen beschikbaar, waardoor ik mezelf kan blijven ontwikkelen."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Femke
Femke
"Werken bij De Praatmaat Groep betekent voor mij werken in een professionele, maar tegelijkertijd warme omgeving. Er is altijd ruimte om vragen te stellen en samen te sparren met collega's. Bovendien zijn er volop mogelijkheden om cursussen en scholingen te volgen."
100% vergoed vanuit de basisverzekering
100% vergoed vanuit de basisverzekering

100% vergoed vanuit de basisverzekering

Onze logopedisten bieden kindvriendelijke en doeltreffende zorg. We streven naar doelgerichte, kortdurende behandeling. Dankzij deze aanpak hebben we sterke banden opgebouwd met alle zorgverzekeraars in Nederland. Bij De Praatmaat Groep bent u daarom altijd verzekerd van een volledige vergoeding van de behandeling voor uw kind vanuit de basisverzekering.

Geen onverwachte kosten of financiƫle lasten

Met een 100% vergoeding hoeft u zich geen zorgen te maken over onverwachte kosten of financiƫle druk. Onze focus ligt op het bieden van de beste zorg voor uw kind en dankzij onze samenwerking met alle zorgverzekeraars maken we dit mogelijk zonder extra financiƫle zorgen voor u. Bij De Praatmaat Groep bent u verzekerd van kwalitatieve logopedische zorg, volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zo kunt u zich volledig richten op de groei en het welzijn van uw kind.

Wat onze cliƫnten over ons zeggen

Nulla commodo ipsum felis, nec mattis risus commodo id. Integer volutpat sit amet risus eu faucibus. Fusce in sapien ex. Sed mattis dui nibh.

J. van den Brink
11 april, 2025
Ontzettend bedankt tot dus ver!
Lees de ervaringen van J. van den Brink
Familie Gezici
15 maart, 2025
ā€œWij kunnen je niet genoeg bedanken.ā€
Lees de ervaringen van de familie Gezici
Logopedie voor de hele familie!
6 maart, 2025
ā€œKinderen laten lachen door jouw toedoen, is het allermooiste wat er is!ā€
Lees het verhaal hier!

Hoe helpt de logopedist bij spraakproblemen door een schisis?

De logopedist leert uw kind hoe klanken goed gevormd worden en werkt aan een heldere, verstaanbare spraak. Ook wordt gelet op eventuele spraakproblemen die door luchtverlies via de neus ontstaan.

Hoe vaak komt mijn kind met een schisis naar de logopedist?

Dat hangt af van de leeftijd, de ernst van de schisis en de hulpvraag. Sommige kinderen komen wekelijks, anderen alleen op controlebasis.

Kan een kind met een schisis normaal leren praten?

Veel kinderen met schisis leren uiteindelijk goed praten, zeker met de juiste medische zorg en logopedische begeleiding. Soms blijven bepaalde klanken lastig, maar hier wordt gericht aan gewerkt.

Kan een schisis invloed hebben op het gehoor?

Ja, kinderen met een gehemeltespleet hebben vaker last van vocht achter het trommelvlies, wat tijdelijk gehoorverlies kan geven. Dit wordt regelmatig gecontroleerd.

Waardoor ontstaat een schisis?

De exacte oorzaak is niet altijd bekend. Soms speelt erfelijkheid een rol, maar vaak is het een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Wanneer begint logopedie bij een kind met schisis?

Logopedie kan al kort na de geboorte starten, vooral bij drinkproblemen. De spraakontwikkeling wordt later nauw gevolgd en waar nodig ondersteund.

Wat is een schisis?

Een schisis is een aangeboren spleet in de bovenlip, het gehemelte of beide. Het ontstaat tijdens de eerste weken van de zwangerschap, wanneer delen van het gezicht zich niet volledig sluiten.

Wat voor logopedische problemen kunnen kinderen met een schisis hebben?

Kinderen kunnen moeite hebben met drinken, slikken en spreken. Ook kunnen ze klanken nasaal uitspreken of moeilijk verstaanbaar zijn.

Wordt de logopedie afgestemd op operaties of andere medische zorg bij een schisis?

Ja, logopedie is vaak onderdeel van een multidisciplinair schisisteam. De behandeling wordt afgestemd op operaties, gehoorcontroles en orthodontie.

Wordt logopedie bij schisis vergoed?

Ja, logopedie valt onder de basisverzekering. Een verwijzing van een arts of specialist is soms nodig om te starten. Neem gerust contact op om te bespreken of dit in uw geval ook nodig is.