Heeft uw kind moeite met communiceren door het Rett-syndroom? De Praatmaat Groep is gespecialiseerd in het signaleren, onderzoeken en behandelen van communicatieproblemen bij kinderen met het Rett-syndroom. Meld u aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij een praktijk bij u in de buurt.
Het Rett-syndroom is een zeldzame, neurologische ontwikkelingsstoornis die bijna uitsluitend bij meisjes voorkomt. Kinderen met dit syndroom ontwikkelen zich in de eerste levensmaanden vaak ogenschijnlijk normaal, maar rond de leeftijd van 6 tot 18 maanden stopt de ontwikkeling plotseling of gaat zelfs achteruit. Het Rett-syndroom wordt veroorzaakt door een verandering (mutatie) in het MECP2-gen op het X-chromosoom. Dit gen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen. Door de fout in dit gen raakt de normale werking van zenuwcellen verstoord, wat gevolgen heeft voor motoriek, spraak en communicatie.
De Praatmaat Groep is altijd dichtbij:
U vindt onze locaties door het gehele land.
Na een periode van achteruitgang kan de ontwikkeling weer stabiliseren. Veel kinderen blijven contact zoeken via oogcontact of andere signalen. Communicatie blijft echter vaak beperkt, waardoor ondersteuning via logopedie en andere therapieƫn heel belangrijk is.
Kinderen met het Rett-syndroom kunnen te maken krijgen met:
Bij kinderen met het Rett-syndroom richt logopedisch onderzoek zich op hoe uw kind communiceert, welke signalen het gebruikt, hoe het slikken verloopt en of er problemen zijn met de mondmotoriek. We kijken niet alleen naar wat er moeilijk gaat, maar vooral naar wat werkt om contact te maken.
Op basis van het onderzoek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. In de behandeling ligt de focus op het versterken van de communicatieve mogelijkheden van uw kind. Dit kan bijvoorbeeld met ondersteunende communicatie, zoals pictogrammen, gebaren of oogbesturingssystemen. Daarnaast werken we aan het verbeteren van slikken, speekselcontrole en de spierfunctie in het mondgebied.
Ouders en verzorgers worden actief betrokken bij de behandeling, zodat communicatie ook thuis en op andere plekken zo goed mogelijk ondersteund wordt. Het doel is om frustratie te verminderen en het contact met de omgeving te vergroten.
Het is ontzettend belangrijk om in jouw buurt toegang te hebben tot gespecialiseerde zorg, zeker als het gaat om je kind. Daarom vind je een logopediepraktijk van De Praatmaat Groep altijd dichtbij. We hebben praktijken door heel Nederland en zijn gevestigd in onder andere medische centra, scholen (BO, SO, VSO, BSO) en tandartspraktijken. We werken nauw samen met deze partijen en andere zorgverleners, waaronder huisartsen, psychologen, kinderartsen, KNO-artsen, neurologen, audiologische centra, academische ziekenhuizen, de GGZ en de GGD.
Onze nauwe samenwerking met diverse soorten instanties, medici, ziekenhuizen en centra, biedt meerdere voordelen voor jou en je kind:
Bij De Praatmaat Groep staat je kind centraal en wordt de behandeling afgestemd op jouw kind in samenspraak met jou als ouder. Dit zorgt ervoor dat we met een behandelplan op maat komen voor jouw kind, waardoor hij of zij altijd de beste zorg krijgt. Onze aanpak is zowel qua inhoud als qua doelmatigheid kindvriendelijk.
Onze behandelingen zijn niet alleen effectief, maar we streven er ook naar om elke sessie zo boeiend en zo leuk mogelijk te maken. We sluiten de behandeling aan bij de interesses en belevingswereld van je kind. Hierdoor zal hij of zij zich begrepen en betrokken voelen, wat bijdraagt aan een positieve en effectieve behandelervaring.
Bij De Praatmaat Groep waarborgen we een laag behandelgemiddelde. Dit betekent dat je kind niet in een eindeloos lang traject terecht zal komen. In plaats daarvan bieden we een doeltreffende behandeling waarbij je kind daadwerkelijk geholpen wordt met een efficiƫnte aanpak. We hebben onder andere een hoge PREM-score (patiƫnttevredenheid) en sterke banden met zorgverzekeraars opgebouwd. Dit resulteert in een 100% vergoeding van onze behandeling door alle verzekeraars vanuit de basisverzekering.
Onze logopedisten bieden kindvriendelijke en doeltreffende zorg. We streven naar doelgerichte, kortdurende behandeling. Dankzij deze aanpak hebben we sterke banden opgebouwd met alle zorgverzekeraars in Nederland. Bij De Praatmaat Groep bent u daarom altijd verzekerd van een volledige vergoeding van de behandeling voor uw kind vanuit de basisverzekering.
Met een 100% vergoeding hoeft u zich geen zorgen te maken over onverwachte kosten of financiƫle druk. Onze focus ligt op het bieden van de beste zorg voor uw kind en dankzij onze samenwerking met alle zorgverzekeraars maken we dit mogelijk zonder extra financiƫle zorgen voor u. Bij De Praatmaat Groep bent u verzekerd van kwalitatieve logopedische zorg, volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zo kunt u zich volledig richten op de groei en het welzijn van uw kind.
Nulla commodo ipsum felis, nec mattis risus commodo id. Integer volutpat sit amet risus eu faucibus. Fusce in sapien ex. Sed mattis dui nibh.
Ontzettend bedankt tot dus ver!Lees de ervaringen van J. van den Brink
āWij kunnen je niet genoeg bedanken.āLees de ervaringen van de familie Gezici
āKinderen laten lachen door jouw toedoen, is het allermooiste wat er is!āLees het verhaal hier!
Het Rett-syndroom is een zeldzame neurologische aandoening die vooral bij meisjes voorkomt. Het veroorzaakt verlies van eerder verworven vaardigheden, zoals praten, lopen en doelgerichte handbewegingen.
Kinderen met Rett-syndroom kunnen moeite hebben met kauwen, slikken of speekselbeheersing. De logopedist onderzoekt dit en geeft gerichte oefeningen en adviezen.
Dat verschilt per kind. Meestal is ƩƩn tot twee keer per week gebruikelijk. De frequentie wordt afgestemd op wat nodig en haalbaar is.
We observeren hoe uw kind contact maakt, geluiden maakt, eet en drinkt. Ook spreken we uitgebreid met ouders of verzorgers. Zo krijgen we een goed beeld van de hulpvraag en mogelijkheden.
Ja, veel kinderen met Rett-syndroom maken gebruik van ondersteunde communicatie, zoals gebaren, foto's, spraakcomputers of oogbesturingssystemen.
Hoe eerder, hoe beter. Vroege ondersteuning kan helpen om verlies van vaardigheden deels op te vangen en alternatieve communicatiemiddelen aan te leren.
Logopedie richt zich op het ondersteunen van communicatie, het behandelen van slikproblemen en het verbeteren van de mondmotoriek. We zoeken naar manieren waarop uw kind zich wƩl kan uiten, bijvoorbeeld met oogbesturing of pictogrammen.
Vaak verloopt de ontwikkeling normaal in de eerste levensmaanden. Rond 6 tot 18 maanden kunnen kinderen stilvallen in hun ontwikkeling of vaardigheden verliezen, zoals praten of grijpen. Typische handbewegingen en problemen met communicatie vallen op.
Ja, ouders spelen een belangrijke rol. We geven uitleg, tips en oefeningen voor thuis, zodat de communicatie ook buiten de praktijk gestimuleerd wordt.
Ja, logopedie valt onder de basisverzekering. Soms is een verwijzing van een arts nodig. Neem gerust contact met ons op voor hulp bij de aanmelding.