De Praatmaat Groep
Logopedie voor kinderen
Logopedie voor kinderen
Logopedie voor kinderen

Logopedie voor kinderen

Sommige kinderen hebben moeite met duidelijk praten, het begrijpen van taal, goed slikken of ademhalen tijdens het spreken. Onze logopedisten onderzoeken en behandelen deze problemen op een speelse en effectieve manier, zodat kinderen zich beter kunnen uitdrukken en communiceren. Logopedie helpt kinderen bij het ontwikkelen van:

Logopedische behandeling voor kinderen
Logopedische behandeling voor kinderen

Logopedische behandeling voor kinderen

Tijdens de logopedische behandeling werken we met uw kind aan specifieke doelen, afhankelijk van de hulpvraag. Dit kan variëren van het verbeteren van de uitspraak en woordenschat tot ademhalingsoefeningen en sliktraining. De behandelingen zijn afgestemd op de leeftijd en het niveau van het kind en worden aangeboden op onze praktijklocaties, op school of online. Ouders krijgen advies en oefeningen om thuis de ontwikkeling verder te ondersteunen.

Ouderbetrokkenheid
Ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid in de logopedie is essentieel voor het succes van de behandeling van een kind, zeker bij meertalige kinderen. Wanneer ouders actief meedenken en meedoen in het proces, sluit de behandeling beter aan bij de thuissituatie en dagelijkse communicatie van het kind. Oefeningen kunnen thuis herhaald worden, waardoor de voortgang vaak sneller en effectiever is. Daarnaast voelen kinderen zich gesteund, wat het zelfvertrouwen en de motivatie vergroot.

Waarom is ouderbetrokkenheid belangrijk in de logopedie?

  1. Consistentie tussen thuis en therapie
    • Ouders kunnen de adviezen en oefeningen van de logopedist thuis herhalen en versterken. Dit zorgt voor meer oefening in de natuurlijke omgeving van het kind.
  2. Beter inzicht in de ontwikkeling
    • Ouders kennen hun kind het best. Hun observaties zijn waardevol voor het afstemmen van de therapie op de specifieke behoeften van het kind.
  3. Stimuleren van taal in de thuistaal én in het Nederlands
    • Zeker bij meertalige kinderen is het belangrijk dat ouders weten dat ze in de moedertaal een stevige taalbasis kunnen leggen, wat ook het leren van het Nederlands ondersteunt.
  4. Verhogen van motivatie en betrokkenheid van het kind
    • Wanneer ouders actief meedoen en positief betrokken zijn, werkt dat motiverend voor het kind.
  5. Vroegtijdige signalering en preventie
    • Betrokken ouders herkennen eerder signalen van terugval of nieuwe problemen.

Ouderbetrokkenheid binnen de logopedie?

Regelmatige communicatie

Wekelijkse korte updates (schriftelijk of via ouderportaal/app). Evaluatiegesprekken met ruimte voor vragen en feedback van ouders. Gebruik van eenvoudige taal, zeker bij anderstalige ouders.

Meertalige ondersteuning

Indien nodig tolken inzetten of visueel ondersteunend materiaal gebruiken. Ouders geruststellen dat ondersteuning in de thuistaal positief is (taaltransfer).

Oefenmateriaal voor thuis

Gericht, laagdrempelig en afgestemd op de thuissituatie. Denk aan spelletjes, liedjes, routines – eventueel met uitlegvideo’s.

Educatie van ouders

Korte workshops of ouderavonden over taalontwikkeling en wat ze thuis kunnen doen. Foldermateriaal in verschillende talen over logopedie en meertaligheid.

Samen doelen stellen

Logopedist en ouders formuleren samen haalbare doelen. Ouders worden gezien als gelijkwaardige partners in het traject.

Interdisciplinair overleg

Betrek indien mogelijk ook school, intern begeleider en evt. jeugdgezondheidszorg bij het proces. Zorg voor afstemming.

 

Wij zijn pas tevreden als u dat bent!

Bij ons kan iedereen terecht voor logopedisch hulp, van jong tot oud. U als cliënt staat bij ons centraal, uw hulpvraag vormt ons uitgangspunt.