De Praatmaat Groep
Meertaligheid

Meertaligheid
Meertaligheid

Blijft uw kind achter in zijn of haar taalontwikkeling? De Praatmaat Groep is het expertisecentrum voor het signaleren, onderzoeken en behandelen van logopedische problemen die kunnen optreden bij meertaligheid. Meld u aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij een praktijk bij u in de buurt.

<p><strong>Kindvriendelijke aanpak</strong> met een behandelplan op maat.</p>

Kindvriendelijke aanpak met een behandelplan op maat.

<p>De behandeling wordt <strong>100% vergoed</strong>. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.</p>

De behandeling wordt 100% vergoed. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

<p><strong>Integrale benadering</strong> waarbij zowel uw kind als u als ouder centraal staan.</p>

Integrale benadering waarbij zowel uw kind als u als ouder centraal staan.

Wat is meertaligheid?
Wat is meertaligheid?

Wat is meertaligheid?

Meertaligheid betekent dat een kind twee of meer talen kan begrijpen en spreken. Dit kan gebeuren als uw kind thuis een andere taal spreekt dan op school, of als u in een meertalige omgeving woont. Het leren van meerdere talen kan voor sommige kinderen soepel verlopen, maar anderen kunnen moeite hebben met het aanleren van taalvaardigheden in beide talen. In sommige gevallen kan dit leiden tot een vertraging in de taalontwikkeling of verwarring, vooral als beide talen niet evenveel worden gebruikt.

Hoe kan ik het gebruik van meerdere talen stimuleren?

Om meertaligheid bij uw kind te stimuleren, is het belangrijk om beide talen regelmatig aan te bieden in het dagelijks leven. U kunt dit doen door:

Thuis ƩƩn taal op school ƩƩn taal:

Houd vast aan ƩƩn taal in specifieke situaties. Bijvoorbeeld, u spreekt thuis altijd uw moedertaal, terwijl uw kind op school de andere taal gebruikt. Dit helpt uw kind om beide talen te onderscheiden.

Dagelijkse interactie:

Praat veel met uw kind in beide talen, indien u beide talen machtig bent. Dit kan tijdens het spelen, eten, of voor het slapengaan. Laat uw kind verhalen vertellen of vragen stellen in beide talen.

Boeken en liedjes:

Lees boeken en zing liedjes in beide talen. Dit helpt uw kind om woorden en zinsstructuren op een speelse manier te leren. Boeken en liedjes:

Speel met taal:

Gebruik spelletjes waarbij uw kind in beide talen moet praten of luisteren. Bijvoorbeeld, speel een memoryspel waarbij u de woorden in beide talen benoemt.

Geduld en aanmoediging:

Het leren van meerdere talen kost tijd. Wees geduldig als uw kind fouten maakt of de ene taal met de andere mengt. Dit is een normaal onderdeel van meertalige ontwikkeling. Moedig uw kind aan om beide talen te gebruiken, zonder te veel te corrigeren.

Door uw kind in een positieve, stimulerende omgeving met beide talen in contact te brengen, zult u merken dat de taalvaardigheden zich geleidelijk ontwikkelen.

Welke soorten meertaligheid zijn er?
Welke soorten meertaligheid zijn er?

Welke soorten meertaligheid zijn er?

De situatie bij u thuis heeft invloed op de taalontwikkeling van uw kind. Een goede ontwikkeling in de thuistaal is belangrijk bij het leren van een tweede taal.

Bij sequentiƫle meertaligheid leert het kind vanaf de geboorte een moedertaal en na een aantal jaar een tweede taal. Het is belangrijk dat de ontwikkeling van de moedertaal goed verloopt, zodat ook het leren van de tweede taal makkelijker gaat.

Bij simultane meertaligheid leert een kind vanaf de geboorte twee talen tegelijk. Beide talen kunnen zich normaal ontwikkelen. Het is dan wel belangrijk dat beide talen evenveel aangeboden en gesproken worden.

Onderzoek naar en behandeling van problemen bij meertaligheid
Onderzoek naar en behandeling van problemen bij meertaligheid

Onderzoek naar en behandeling van problemen bij meertaligheid

Logopedie is belangrijk voor het opsporen en behandelen van taalproblemen bij meertalige kinderen. Als uw kind moeite heeft met het Nederlands, kan een logopedist onderzoeken of er sprake is van een taalachterstand. Logopedisten richten zich specifiek op de ontwikkeling van het Nederlands.

Bij logopedie richten we ons op de communicatieve zelfredzaamheid van uw kind. We onderzoeken hoe goed uw kind zich kan uitdrukken in dagelijkse situaties in de verschillende talen of vragen hiervoor extern onderzoek aan.

Als er sprake is van achterblijvende taalontwikkeling, kijken we samen naar mogelijke oorzaken, zoals onvoldoende taalaanbod of verschillen tussen de talen die uw kind leert. Ook kan een taalontwikkelingsstoornis (TOS) een rol spelen. Als er een vermoeden is van problemen in zowel het Nederlands als de andere taal, verwijzen wij door naar een Audiologisch Centrum. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van de taalontwikkeling in meerdere talen.

Zodra alle talen onderzocht zijn en eventuele andere noodzakelijke onderzoeken afgenomen zijn, krijgen wij deze informatie toegestuurd. Wij analyseren en vergelijken dit met onze eigen informatie en kunnen dan vaststellen of er sprake is van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Op basis van deze diagnose geven we adviezen en bieden we ondersteuning om de taalontwikkeling te bevorderen.

Ondersteuning voor scholen bij het begeleiden van kinderen met meertaligheidsproblematiek

Op school kunnen meertalige kinderen extra uitdagingen ervaren in hun taalontwikkeling. Het is soms lastig om te bepalen of er sprake is van een taalachterstand door meertaligheid of van een onderliggend taalprobleem. Gelukkig zijn er middelen en aanpakken die hierbij kunnen helpen.

Wilt u als school weten hoe u deze kinderen effectief kunt ondersteunen en welke hulpmiddelen u kunt inzetten? Kijk dan hier voor de verschillende mogelijkheden.

Een locatie van De Praatmaat Groep is altijd dichtbij
Een locatie van De Praatmaat Groep is altijd dichtbij

Een locatie van De Praatmaat Groep is altijd dichtbij

Het is belangrijk om in uw buurt toegang te hebben tot gespecialiseerde zorg, zeker als het gaat om uw kind. Daarom vindt u een locatie van De Praatmaat Groep altijd dichtbij. We hebben praktijken door heel Nederland en zijn gevestigd in onder andere medische centra, scholen (BO, SO, VSO, BSO) en tandartspraktijken. We werken nauw samen met deze partijen en andere zorgverleners, waaronder huisartsen, psychologen, kinderartsen, KNO-artsen, neurologen, audiologische centra, academische ziekenhuizen, de GGZ en de GGD.

Voordelen van onze multidisciplinaire samenwerking

Onze nauwe samenwerking met diverse soorten instanties, medici, ziekenhuizen en centra, biedt meerdere voordelen voor u en uw kind:

  • Optimale zorg doordat er verder wordt gekeken dan ƩƩn (eigen) vakgebied;
  • Een compleet advies en betere oplossingen/handvatten (holistische aanpak)
  • Korte communicatielijnen en hierdoor snel de juiste zorg op de juiste plek (snellere doorverwijzing indien nodig)

Vind een locatie van De Praatmaat Groep in de buurt

Kindvriendelijke aanpak op maat
Kindvriendelijke aanpak op maat
Kindvriendelijke aanpak op maat

Kindvriendelijke aanpak op maat

Bij De Praatmaat Groep staat uw kind altijd centraal. Samen met u als ouder stemmen we de behandeling af op de unieke behoeften van uw kind. Zo creƫren we een persoonlijk en effectief behandelplan dat de best mogelijke zorg biedt. Onze aanpak is modern, doelgericht en volledig afgestemd op wat kinderen nodig hebben, met een kindvriendelijke werkwijze die zowel inhoudelijk als praktisch aansluit bij hun ontwikkeling.

Leuk en boeiend voor het kind

Onze behandelingen zijn niet alleen effectief, maar we streven er ook naar om elke sessie zo boeiend en zo leuk mogelijk te maken. We sluiten de behandeling aan bij de interesses en belevingswereld van het kind. Hierdoor zal hij of zij zich begrepen en betrokken voelen, wat bijdraagt aan een positieve en effectieve behandelervaring.

Doelmatige, resultaatgerichte behandeling

Bij De Praatmaat Groep streven we naar een effectieve en kortdurende behandeling. We streven ernaar dat uw kind niet in een langdurig traject belandt, maar juist snel en gericht wordt geholpen. Onze efficiƫnte aanpak staat garant voor resultaat. We hebben onder andere een hoge PREM-score (patiƫnttevredenheid) en goede samenwerkingen met zorgverzekeraars. Hierdoor worden onze behandelingen volledig vergoed vanuit de basisverzekering door alle zorgverzekeraars. Zo bieden we niet alleen kwaliteit, maar ook toegankelijkheid voor iedereen.

100% vergoed vanuit de basisverzekering
100% vergoed vanuit de basisverzekering

100% vergoed vanuit de basisverzekering

Onze logopedisten bieden kindvriendelijke en doeltreffende zorg. We streven naar doelgerichte, kortdurende behandeling. Dankzij deze aanpak hebben we sterke banden opgebouwd met alle zorgverzekeraars in Nederland. Bij De Praatmaat Groep bent u daarom altijd verzekerd van een volledige vergoeding van de behandeling voor uw kind vanuit de basisverzekering.

Geen onverwachte kosten of financiƫle lasten

Met een 100% vergoeding hoeft u zich geen zorgen te maken over onverwachte kosten of financiƫle druk. Onze focus ligt op het bieden van de beste zorg voor uw kind en dankzij onze samenwerking met alle zorgverzekeraars maken we dit mogelijk zonder extra financiƫle zorgen voor u. Bij De Praatmaat Groep bent u verzekerd van kwalitatieve logopedische zorg, volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zo kunt u zich volledig richten op de groei en het welzijn van uw kind.

De Praatmaat Groep
Wie zijn wij?

Ons team van deskundige en betrokken logopedisten staat klaar om u en uw kind te ondersteunen. Bij De Praatmaat Groep combineren we kennis, ervaring en persoonlijke aandacht om de best mogelijke zorg te bieden. Onze medewerkers volgen voortdurend na- en bijscholing en blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de logopedie. Zo kunnen we u altijd de beste behandeling aanbieden, afgestemd op uw hulpvraag. Maak kennis met ons team en ontdek hoe we u kunnen helpen.

Over de Praatmaat Groep
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Danisha
Danisha
"Bij De Praatmaatgroep werk ik in een fijn, gezellig en betrokken team. De collega’s, regiocoƶrdinatoren en de praktijkhouder ondersteunen mij in mijn professionele groei. Er is ruimte om mij verder te ontwikkelen door cursussen en scholingen. Er altijd iemand binnen het team met specifieke expertise waar ik terecht kan als ik vastloop."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Sylvia
Sylvia
"Een van de fijne dingen aan werken bij de praatmaatgroep is de vrijheid die je hebt binnen het werk. Daarnaast is er sprake van een gezellige werksfeer. Iedereen staat altijd voor elkaar! We zien elkaar regelmatig bij cursussen, werkcafƩs, de kwaliteitskring en regio-uitjes!"
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Anita
Anita
"De Praatmaat Groep zorgt er voor dat ik de logopedist kan zijn die ik wil zijn. Zij kijken met jou mee wat jij nodig hebt zodat je je met cursussen (gespecialiseerd) kan ontwikkelen. Daarnaast is er een fijne en gezellige werksfeer bij de Praatmaat Groep. Dat zorgt er voor dat ik met veel plezier naar mijn werk ga en onderdeel ben van een gezellig team!"
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Marije
Marije
"Bij De Praatmaat Groep werk ik in een fijn en collegiaal team, waar samenwerking en ontwikkeling centraal staan. Ik kan altijd bij mijn collega’s terecht voor overleg en steun. Daarnaast kan ik mezelf verder ontwikkelen door cursussen en trainingen te volgen en te geven."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Bernice
Bernice
"De Praatmaat Groep biedt een werkomgeving waarin een fijne werksfeer, persoonlijke groei en samenwerking voorop staan. De open communicatie binnen het team zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord voelt."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Iris
Iris
"Werken bij De Praatmaat Groep voelt voor mij als werken in een hecht en betrokken team, waar je echt jezelf kunt zijn. Er is altijd ruimte om te overleggen, te sparren of gewoon even gezellig bij te praten. Ik haal veel energie uit de fijne sfeer, de leuke uitjes en de vriendschappen die ik hier heb opgebouwd. Dat zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Amy
Amy
"Werken bij De Praatmaat Groep betekent voor mij werken in een gezellige werksfeer. Ik kan altijd bij collega's terecht. Daarnaast zijn er verschillende cursussen beschikbaar, waardoor ik mezelf kan blijven ontwikkelen."
Kwaliteitsgeregistreerde logopedisten van De Praatmaat Groep
Femke
Femke
"Werken bij De Praatmaat Groep betekent voor mij werken in een professionele, maar tegelijkertijd warme omgeving. Er is altijd ruimte om vragen te stellen en samen te sparren met collega's. Bovendien zijn er volop mogelijkheden om cursussen en scholingen te volgen."

Wat onze cliƫnten over ons zeggen

We zijn blij met de vooruitgang die onze cliƫnten boeken en de positieve ervaringen die zij hebben en met ons delen. Hun verhalen laten zien hoe onze persoonlijke aanpak en expertise hen helpen. Lees hieronder hun ervaringen bij De Praatmaat Groep!

J. van den Brink
11 april, 2025
Ontzettend bedankt tot dus ver!
Lees de ervaringen van J. van den Brink
Familie Gezici
15 maart, 2025
ā€œWij kunnen je niet genoeg bedanken.ā€
Lees de ervaringen van de familie Gezici
Logopedie voor de hele familie!
6 maart, 2025
ā€œKinderen laten lachen door jouw toedoen, is het allermooiste wat er is!ā€
Lees het verhaal hier!

 

Wij zijn pas tevreden als u dat bent!

Bij ons kan iedereen terecht voor logopedisch hulp, van jong tot oud. U als cliƫnt staat bij ons centraal, uw hulpvraag vormt ons uitgangspunt.

Veelgestelde vragen

Moeten we thuis Nederlands spreken met ons kind, ook als we zelf niet goed Nederlands spreken?

Als u zelf niet goed Nederlands spreekt, is het beter om thuis uw eigen taal te gebruiken. Dit helpt uw kind om een sterke basis in die taal te krijgen. Een goede basis in de moedertaal maakt het makkelijker om later Nederlands te leren. Uw kind kan Nederlands leren buitenshuis, bijvoorbeeld op een peuterspeelzaal, voorschool of op school. Zo krijgt uw kind genoeg taalaanbod in beide talen. U hoeft zich geen zorgen te maken over uw eigen Nederlands. Het is belangrijk dat u in de taal spreekt waarin u zich het meest op uw gemak voelt, zodat u goed met uw kind kunt communiceren.

Hoe voorkom ik dat mijn kind woorden of zinnen uit beide talen door elkaar gebruikt?

Dit is een normaal proces in de ontwikkeling. Door consequent in elke situatie dezelfde taal te spreken, helpt u uw kind om de talen beter te scheiden. Het zal vanzelf leren om de juiste taal te gebruiken bij de juiste persoon of situatie.

Heeft meertaligheid invloed op de taalontwikkeling in het Nederlands?

Ja, het kan zijn dat de ontwikkeling van het Nederlands iets langzamer gaat in vergelijking met eentalige kinderen, vooral als uw kind thuis een andere taal spreekt. Maar met voldoende taalaanbod in het Nederlands zal uw kind dit snel inhalen.

Is het beter om ƩƩn ouder ƩƩn taal te laten spreken, of beide ouders beide talen?

De 'ƩƩn ouder, ƩƩn taal'-methode kan goed werken, omdat het duidelijkheid schept voor het kind. Maar het is vooral belangrijk dat u consequent bent in het gebruik van de talen. U kunt beide talen aanbieden, zolang er voldoende aanbod in elke taal is.

Kan een logopedist mijn kind helpen met beide talen, of alleen met Nederlands?

Een logopedist richt zich meestal op de ontwikkeling van het Nederlands. Voor problemen met beide talen kan er aanvullend onderzoek nodig zijn bij een Audiologisch Centrum, dat gespecialiseerd is in meertaligheid.

Wat kan ik doen als mijn kind moeite heeft met Nederlands als tweede taal (NT2)?

Zorg voor voldoende taalaanbod in het Nederlands. Dit kan door boeken te lezen, liedjes te zingen, of uw kind meer met Nederlandstalige kinderen te laten spelen. Een logopedist kan u ook adviseren hoe u het Nederlands beter kunt stimuleren.