De Praatmaat Groep
Veelgestelde vragen

FAQ ALGEMEEN

Voor welke logopedische problemen kan ik bij De Praatmaat Groep terecht? 

Bij De Praatmaat Groep behandelen we diverse logopedische problemen, zoals spraak- en taalontwikkelingsstoornissen, stemproblemen, afwijkende mondgewoonten (OMFT), dyslexie, gehoorproblemen en preverbale logopedie. We bieden logopedische zorg aan alle leeftijden, van jong tot oud.

Heb ik een verwijzing nodig voor logopedie? 

In veel gevallen is een verwijzing van een (huis)arts of specialist nodig voor vergoeding door de zorgverzekeraar. We zijn ook direct toegankelijk (DTL). Neem contact met ons op om te bespreken of een verwijzing in uw situatie vereist is. 

Wordt logopedie vergoed door de zorgverzekeraar? 

Ja, logopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er rekening mee dat voor volwassenen het eigen risico van toepassing is voordat de verzekering de logopedische zorg vergoed.

Hoe meld ik mezelf of mijn kind aan voor logopedie? 

U kunt zich eenvoudig aanmelden via onze website, telefonisch of per e-mail. We nemen vervolgens contact met u op om een intakegesprek in te plannen.

Waar vinden de behandelingen plaats? 

De behandelingen vinden plaats op een van onze locaties bij u in de buurt of online. 

Kan mijn kind logopedie krijgen op school? 

Ja, op veel scholen bieden wij logopedische zorg tijdens schooltijd. Dit kan in overleg met de school en u als ouders. Doordat uw kind maar kort uit de klas is, mist het hierdoor weinig lestijd.

Werken jullie ook met meertalige kinderen? 

Ja, we hebben ervaring met meertaligheid en kunnen beoordelen of eventuele taalproblemen komen door een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of door het meertalig opgroeien. Hiervoor maken we indien nodig gebruik van een doorverwijzing naar een audiologisch centrum.

Kan ik ook bij De Praatmaat Groep terecht voor preverbale logopedie? 

Ja, we bieden begeleiding aan baby's en jonge kinderen die problemen hebben met eten, drinken of de vroege taalontwikkeling. Onze gespecialiseerde logopedisten helpen u hierbij.

Hoe kan ik mijn afspraak wijzigen of annuleren? 

Als u een afspraak wilt verzetten of annuleren, verzoeken we u om dit minimaal 24 uur van tevoren door te geven via telefoon of e-mail. Bij voorkeur bij uw eigen logopedist of anders via het contactformulier. Te laat afgezegde afspraken kunnen in rekening worden gebracht.

FAQ KINDEREN

Heeft broddelen invloed op de sociale ontwikkeling van mijn kind?

Ja, kinderen met broddelen kunnen zich terughoudend opstellen in sociale situaties, omdat ze zich ongemakkelijk voelen over hun spraak. Dit kan leiden tot sociale isolatie of onzekerheid.

Heeft een achterstand op begrijpend lezen invloed op de andere schoolvakken?

Een achterstand op begrijpend lezen zal mogelijk invloed hebben op alle andere vakken omdat bij elk vak geschreven opdrachten staan. Of tekst onder een plaatje. Zeker rekenen wordt lastig, omdat er tegenwoordig meer met verhaaltjes wordt gewerkt. Als uw kind de tekst niet goed begrijpt, kan het moeilijk zijn om de lesstof te volgen. Dit kan zorgen voor lagere cijfers en frustratie, waardoor uw kind minder plezier heeft in leren.

Heeft gehoorverlies invloed op de spraakontwikkeling van mijn kind?

Ja, gehoorverlies kan invloed hebben op de spraak- en taalontwikkeling van uw kind. Kinderen leren spreken door geluiden te horen, dus als ze niet goed horen, kan dit hun vermogen om te praten vertragen of bemoeilijken.

Hoe kan ik mijn kind helpen om zich zelfverzekerder te voelen ondanks zijn of haar taalproblemen?

U kunt uw kind helpen om zich zelfverzekerder te voelen door positieve ondersteuning en aanmoediging te bieden. Moedig uw kind aan om te communiceren en geef hem of haar de ruimte om zich uit te drukken zonder angst voor fouten. Daarnaast kunt u samen activiteiten ondernemen, zoals het lezen van boeken of het spelen van taalspelletjes.

Hoe kan ik mijn kind motiveren om zelf actief te werken aan het stoppen met nagelbijten?

Het kan helpen om samen met uw kind kleine doelen te stellen en succes te vieren als het minder nagelbijt. Positieve aandacht en beloningen, zoals een sticker of extra speeltijd, kunnen een goede motivatie zijn.

Hoe kan ik mijn kind helpen om op een positieve manier te stoppen met duimzuigen?

U kunt uw kind helpen door het bewust te maken van de gewoonte en positieve beloningen te geven als het stopt met zuigen. Probeer het gedrag niet te bestraffen, maar bied afleiding aan zoals knuffels of speeltjes wanneer uw kind normaal zou zuigen. Geduld en positieve aanmoediging werken het best.

Hoe kan een logopedist mijn kind helpen met begrijpend lezen?

Een logopedist kan uw kind helpen door te werken aan de vaardigheden die nodig zijn voor begrijpend lezen, zoals woordenschat, begrijpend luisteren en zinsbegrip. De logopedist maakt een behandelplan op maat en werkt samen met uw kind aan oefeningen. Daarnaast krijgt u adviezen om thuis verder te oefenen met uw kind.

Hoe kan ik mijn kind ondersteunen tijdens de behandeling?

U kunt uw kind aanmoedigen en samen oefenen. Geef veel positieve feedback en maak het oefenen leuk. Het is belangrijk dat uw kind zich veilig en gesteund voelt. Thuis kunt u samen oefenen met woorden en zinnen. Spelletjes zoals het nazeggen van woorden of voorlezen helpen ook. De logopedist zal gedurende het behandeltrjact specifieke oefeningen aanraden die ondersteunend zijn voor uw kind.

Heeft meertaligheid invloed op de taalontwikkeling in het Nederlands?

Ja, het kan zijn dat de ontwikkeling van het Nederlands iets langzamer gaat in vergelijking met eentalige kinderen, vooral als uw kind thuis een andere taal spreekt. Maar met voldoende taalaanbod in het Nederlands zal uw kind dit snel inhalen.

Hoe vaak moet mijn kind naar de logopedist?

Meestal gaat een kind één tot twee keer per week naar de logopedist. De logopedist bespreekt hoe vaak behandelingen nodig zijn en past dit aan op basis van de voortgang van uw kind.

FAQ VOLWASSENEN

Ik ben volwassen en adem door mijn mond. Komt dat vaker voor?

Mondademen komt ook bij volwassenen veel voor, vooral als het een gewoonte is geworden of als uw neus vaak verstopt zit. Hoewel het normaal kan lijken, is het gezonder om door de neus te ademen. Neusademhaling filtert en bevochtigt de lucht beter, wat helpt om gezondheidsklachten te voorkomen. Logopedie kan u leren om de overgang naar neusademhaling te maken.

Ik ben volwassen en heb ALS. Is logopedie geschikt voor mij?

Ja, logopedie is zeer geschikt voor volwassenen met ALS. Het helpt u om uw spraak zo lang mogelijk te behouden en ondersteunt u bij de overgang naar alternatieve communicatiemiddelen. Dit vergroot uw zelfstandigheid en kwaliteit van leven.

Ik ben volwassen en heb dysfagie ontwikkeld. Komt dat vaker voor?

Ja, slikproblemen bij volwassenen komen vaker voor dan u misschien denkt. Dysfagie kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een beroerte, neurologische aandoeningen, veroudering of na een operatie. Het is belangrijk om slikproblemen serieus te nemen, omdat ze invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Met de juiste behandeling kunt u weer veilig en met meer vertrouwen eten en drinken.

Ik ben volwassen en heb een stembandaandoening. Komt dat vaker voor?

Ja, stembandaandoeningen komen vooral bij volwassenen voor. Ze kunnen ontstaan door overbelasting, verkeerd stemgebruik, roken of gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken, zodat de aandoening niet verergert en uw stemgezondheid hersteld kan worden. Logopedie kan hierbij effectief helpen.

Ik ben volwassen en heb kaakklachten. Komt dat vaker voor?

Ja, kaakklachten komen veel voor bij volwassenen. Vaak worden ze veroorzaakt door spanning of stress, wat leidt tot tandenknarsen of klemmen. Ook een verkeerde houding, orthodontische problemen, of overbelasting van de kauwspieren kunnen een rol spelen. Het is belangrijk om de klachten niet te negeren, omdat ze zonder behandeling kunnen verergeren. Logopedie kan u helpen de oorzaken aan te pakken en de klachten te verminderen.

Ik ben volwassen en heb last van hyperventilatie. Komt dat vaker voor?

Ja, hyperventilatie komt vaak voor bij volwassenen. Het kan veroorzaakt worden door stress, spanning of een verkeerde ademhaling. Daarnaast kan het veroorzaakt worden door astma, COPD, suikerziekte en (long)covid . Hoewel het vervelend is, kan logopedie u helpen om uw ademhaling te verbeteren en klachten te verminderen. Als er sprake kan zijn van complexere psychologische problemen? Overweeg dan contact op te nemen met een psycholoog.

Ik ben volwassen en heb moeite met articulatie, komt dit vaker voor?

Ja, het komt vaker voor dat volwassenen moeite hebben met articulatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals veroudering, stress, spraakgewoonten, of medische aandoeningen zoals een beroerte of neurologische problemen. Als uw articulatieproblemen u belemmeren in het dagelijks leven, zoals bij gesprekken of op het werk, kan logopedie helpen om uw spraak duidelijker te maken. Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken, zodat u weer vertrouwen krijgt in uw communicatie.

Ik ben volwassen en heb moeite met lezen en schrijven, komt dit vaker voor?

Ongeveer 1 op de 6 volwassenen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. U bent niet alleen, en het is nooit te laat om uw taalvaardigheid te verbeteren. Met de juiste hulp is er veel mogelijk.

Ik ben volwassen en heb moeite met presenteren. Komt dat vaker voor?

Ja, moeite met presenteren komt veel voor bij volwassenen. Het kan te maken hebben met spanning, onzekerheid of een gebrek aan ervaring. Logopedie kan helpen om technieken te leren die uw presentatievaardigheden verbeteren en uw zelfvertrouwen vergroten.

Ik ben volwassen en heb OMFT nodig. Komt dat vaker voor?

Ja, het komt vaker voor dat volwassenen OMFT nodig hebben. Veel mensen ontdekken pas later dat hun spraak-, slik- of ademhalingsproblemen samenhangen met de verkeerde tongpositie of mondgewoonten. OMFT kan ook nuttig zijn na orthodontische behandelingen om te voorkomen dat tanden weer verschuiven. Het is nooit te laat om de mondspieren te trainen en de functie te verbeteren.